Seminarium Almedalsveckan

Event under Almedalsveckan:

Vad är en födande kvinna värd?

Förlossningsfrågan börjar äntligen uppmärksammas på bred front dock saknas fortfarande de mjuka, men ack så viktiga, värdena i debatten. Vi vågar påstå att förlossningsvården inte är värdig kvinnan och den nybildade familjen.

Födelsevrålet är Sveriges enda brukarorganisation för födande innan, under och efter förlossning. I vårt seminarium lyfter vi aspekten om det mänskliga värdet i samband med graviditet, förlossning och eftervård.

Vi tar dagligen del av födandes oro. Det anordnas kurser i bilförlossning, förlossningskliniker läggs ner, platsbristen i storstadsregionerna är omfattande, kvinnor nekas delaktighet i sin egen förlossning och eftervården är i det närmsta obefintlig vilket gör att kvinnor lever med obehandlade skador – såväl psykiska som fysiska. Dessutom har både kvinnor och barn har dött till följd av språkförbistringar – Förlossningsvården är i kris!

Makthavare stoltserar trots detta med att vi har en trygg förlossningsvård hänvisat till den låga dödligheten hos både mödrar och barn. Att överleva räcker inte i det som ska vara ett feministiskt välfärdsland. Det är dags att man även inkluderar det fysiska och psykiska måendet. Att man lyssnar på de födande och skapar en förlossningsvård där vi får utrymme att vara delaktiga i vården, precis som patientlagen säger.

I vårt seminarium talar organisationens talespersoner om patientperspektivet av dagens förlossningsvård. Vår panel diskuterar hur en annan vård är möjlig och varför den behövs. Vi avslutar med en frågestund där ni har möjlighet att få svar från både panelen och de som verkligen berörs – de födande kvinnorna.

Tid: 10.30 – 12.00
Plats: Fiskargränd 5

Talare: Födelsevrålets talespersoner

Moderator: Elin Ahlden

Paneldeltagare:
Mia Ahlberg
, Ordförande Svenska Barnmorskeförbundet
Pernilla Alexandersson, Författare, vd och normingenjör på Add Gender AB. Aktuell med boken Gravidilska.
Elin Fjällström, Grundare till Plusfamiljen Välkommen Liten. Sveriges första fristående barnmorskeledda födelseklinik (BFK).

Seminariet anordnas i samarbete med Hill+Knowlton Stockholm.